Wil je een vreemde taal leren, dan heb je geen dure cursus nodig. Er zijn veel apps waarmee je een vreemde taal kunt leren. Welke apps raden we aan? Lees snel verder!
Het gebruiken van een taal-app brengt heel wat voordelen met zich mee. Zo zijn er veel apps die je kosteloos kunt gebruiken of een tijdje kunt uitproberen, en kun je alles vanuit huis doen. Je downloadt de app op je telefoon of tablet en je kunt direct aan de slag. Ook maken deze apps het door middel van allerlei handige opties het je zo makkelijk en leuk mogelijk om je taal naar keuze te leren.
Tip 01: Duolingo
Duolingo is verreweg de bekendste app en helpt enorm bij het leren van een nieuwe taal. Als je alleen Nederlands spreekt, dan kun je via Duolingo alleen een cursus Engels volgen. Spreek je echter goed genoeg Engels, dan heb je veel meer opties. Aangeboden worden bijvoorbeeld Spaans, Frans, Duits en Italiaans, maar ook niet-alledaagse talen als Turks, Noors en Russisch. Duolingo begint bij de basics en leert je eerst simpele woordjes en grammaticale constructies die handig zijn voor als je op vakantie bent. Als je een level hebt gehaald, dan scoor je punten. De geleerde dingen worden steeds weer opnieuw herhaald. In de app kunt je doelen stellen door op Profile / Set Goal te tikken en bij Settings / Notifications geef je aan of Duolingo je een bericht mag sturen als het tijd is om te oefenen. Dit is aan te raden om je zelfdiscipline een beetje te helpen. Duolingo is volledig gratis, elke taal bestaat uit een heleboel lessen en levert je genoeg informatie om in de vakantie op een terras vloeiend iets te bestellen of om een gesprek met iemand aan te gaan. Uiteraard spreekt de app ook woorden en zinnen uit zodat je meteen kunt oefenen met de uitspraak. Lees ook: De 10 beste apps om 5 minuten te doden.
Tip 02: Memrise
Memrise is een andere goede app. Niet alleen talen zijn met de app leren, ook je kennis van bijvoorbeeld topografie kun je met Memrise verbeteren. Het concept van Memrise is om kleinere lesjes te geven in plaats van een grote cursus aan te bieden. In de app kies je een cursus en net als bij Duolingo word je door de app overhoord. Je kunt de uitspraak van een woord of zin beluisteren en als je een geheugensteuntje nodig hebt, tik je op Help me learn this. Er verschijnt dan een zogenoemde ‘mem’, een ezelsbruggetje of een afbeelding om je te helpen met het onthouden van de zin of het woord. Deze mems zijn door gebruikers gemaakt en verschillen dus wel in kwaliteit. De app is gratis te gebruiken en biedt heel veel cursussen aan. Je kunt upgraden naar een Pro-abonnement, maar met de gratis versie ben je ook wel even zoet.
Tip 03: Babbel
De talen worden bij Babbel aangeboden in het Engels, je moet dus wel goed Engels begrijpen om de app te kunnen gebruiken. Doorloop de configuratieopties en kies het juiste niveau door voor Beginner of Advanced te kiezen. Babbel lijkt veel op het dure lespakket Rosetta Stone en begint niet met saaie rijtjes en lessen, maar laat je een afbeelding zien waar je het juiste woord bij moet kiezen zonder dat je het woord ooit hebt geleerd. Naarmate je de app langer gebruikt, zul je minder fouten maken en uiteindelijk woorden beter onthouden doordat je de afbeeldingen erbij ziet. Babbel spreekt het antwoord ook uit zodat je meteen de klank weet. De eerste les van elke taal is gratis, daarna kost het 4,95 euro per maand als je voor een jaarabonnement kiest. Naast Frans, Duits, Italiaans en Spaans kun je ook talen als Indonesisch en Russisch met Babbel leren.
Tip 04: Google Translate
Google Translate is niet alleen een handige website, de app kan je ook helpen bij het leren van een taal. Je moet wel een actieve internetverbinding hebben om zinnen en woorden te kunnen vertalen. Je kan er ook voor kiezen om een bestand te downloaden om dit offline te kunnen vertalen. Dit bestand dien je per taal te downloaden. Er zijn in totaal 59 taalpakketten die je kunt downloaden (van de 109 talen die Google kan omzetten), van slechts 35 tot 45 mb per taal. Je hoeft dus geen extra ruimte vrij te maken op je telefoon om de bestanden te kunnen downloaden. De taalpakketten die je op je smartphone installeert, worden regelmatig bijgewerkt. Tot nu toe is er geen instelling om de geïnstalleerde pakketten automatisch up-to-date te houden. Je moet dat zelf doen via de Instellingen en Offline vertaling.
De app kan de brontaal zelf herkennen, maar je kunt natuurlijk ook aangeven uit welke taal je een woord of zin wilt vertalen. Een slimme functie is bovendien dat je de camera van je smartphone kunt gebruiken om een tekst te vertalen. Tik op het camera-icoontje en richt je camera op de tekst die je wilt vertalen. Tik op de rode knop en de app scant de tekst. Vervolgens kun je een deel van de tekst markeren en als je op de blauwe pijl tikt, zie je de vertaling verschijnen. Net als met normale vertalingen met Google Translate is het resultaat niet altijd perfect, maar om in het buitenland een menukaart snel te vertalen, is de app een welkome hulp. Voor talen met een ander schrift kun je in Google Translate het rechter-icoontje gebruiken. Teken met je vinger bijvoorbeeld een Chinees karakter om het naar Nederlands of Engels te vertalen.
Een gesprek in realtime vertalen lukt in 43 talen. Een handschrift kan de app dan weer herkennen en vertalen in 95 talen.
Gebruikers van Google Translate zijn in ieder geval te spreken over de dienst. Google liet de prestaties van haar tool beoordelen door native speakers die tijdens de tests een waardeoordeel gaven op een schaal van 0 tot 6. Voor de meeste belangrijke talen scoorde Google Translate een gemiddelde score van 5,43 uit 6. Dan hebben we het bijvoorbeeld over Engels naar Spaans. Chinees-Engels kreeg een 4,3.
© PXimport
Tip 05: SayHi
Met Google Translate kun je ook gesproken teksten vertalen, maar dit gaat makkelijker met de app SayHi. De app gebruikt de algoritmes en database van Google, maar is geheel gefocust op het snel kunnen vertalen van gesproken tekst. Onderin zie je twee knoppen voor twee verschillende talen. Stel de ene taal in op Nederlands en de andere taal op de doeltaal door bovenin een andere taal te kiezen. Als je bijvoorbeeld een gesprek wilt aangaan met een Fransman, zorg dan dat het groene vak op Frans is ingesteld en het blauwe vak op Nederlands. Tik op het blauwe vak, wacht op de piepjes en spreek iets in het Nederlands. De app maakt verbinding met internet en spreekt de tekst in het Frans uit. Bovendien zie je de vertaling in het grote veld. Je Franse gesprekspartner kan vervolgens op het groene vak tikken en na de piepjes iets in het Frans uitspreken. Dit wordt dan weer naar het Nederlands vertaald. SayHi biedt ondersteuning voor ontzettend veel talen en kan niet alleen Frans, Engels en Spaans spreken, maar ook talen als Hebreeuws, Koreaans en Zweeds.
Tip 06: HiNative
HiNative gebruik je om vragen te stellen aan sprekers van een bepaalde taal. Tik op Profile en geef onder Native language aan welke taal je moedertaal is. Onder Languages of interest kies je welke taal of talen je daarnaast ook machtig bent. Hier kun je ook aangeven wat jouw niveau van deze taal is. Als je vervolgens weer op Home tikt, dan kun je bovenin naar links en rechts vegen om vragen over de geselecteerde talen te zien. Iemand vraagt bijvoorbeeld hoe je moet tellen van 1 tot 10 in het Nederlands. Jij kunt als moedertaalspreker het juiste antwoord geven. Als je zelf iets wilt vragen, dan tik je op de grote knop Q en kies je één van de opties. Tik bijvoorbeeld op How do you say this in, kies de brontaal en typ je vraag bij Write a word, phrase or sentence. Tik op Post om je vraag te stellen. In de meeste gevallen krijg je binnen een paar uur wel een antwoord van iemand. De app heeft ook een premium variant. Deze kun je 7 dagen gratis proberen, daarna kost het circa 4,50 euro per maand.
Tip 07: Tandem
Wil je echt communiceren met moedertaalsprekers in een andere taal, dan kun je natuurlijk op zoek gaan naar personen in de stad of plaats waar je woont, maar een tandem-app is ook een handig idee. Tandem betekent dat je beide in elkaars moedertaal kunt spreken en elkaar zo dingen kunt leren. Tik op Profile en geef onder I speak aan welke taal of talen je aanbiedt en geef onder I’d like to practice my aan welke taal of talen je wilt leren. Ga vervolgens naar Community en je vindt partners die aan jouw specifieke taalcombinatie voldoen. Tik op een persoon om meer over de persoon te weten te komen. Hier kun je lezen of een persoon bijvoorbeeld dezelfde interesses deelt. Om een bericht te sturen, tik je op de blauwe chatknop onder de profielfoto. Wil je liever een echt gesprek, dan kun je op de groene knop tikken. Het is wel aan te raden om eerst even een berichtje te sturen en te vragen of iemand tijd heeft voor een echt gesprek.
© PXimport
© CIDimport
© CIDimport
Tip 08: HelloTalk
HelloTalk is een vergelijkbare app, maar heeft iets meer serieuze functies dan Tandem. In een chat in HelloTalk heb je enorm handige functies tot je beschikking. Zo kun je op een tekst van een chatpartner tikken en op Abc tikken om een woord of zin te verbeteren. Je kunt ook commentaar geven waarom een bepaalde zin niet helemaal klopt. Als je chatpartner een tekst terugstuurt die je niet helemaal begrijpt, dan tik je op de vertaal-knop en wordt de tekst naar jouw taal vertaald. Met de app kun je bovendien foto’s en video’s sturen, teksten inspreken en een telefoon- of videogesprek aangaan. Een nieuwe functie in de app is de tijdlijn. Tik op Moments en je ziet mensen die aan jouw talencombinatie voldoen. Iemand kan bijvoorbeeld een specifieke vraag stellen en hier kun je op antwoorden. Statusupdates kun je ook vertalen of corrigeren.
Tip 09: Anki
Anki is een zogenoemde flashcard-app. Dit baseert zich op het klassieke woordjes leren met behulp van kaartjes en bakjes, waarbij je op de ene kant het Nederlandse woord schrijft en op de andere kant het buitenlandse woord. De kaartjes haal je uit het eerste bakje. Zodra je een woord bijvoorbeeld vijf keer goed hebt geraden, stop je het in een tweede bakje. Na een week ga je het tweede bakje bij langs, alle kaartjes die je goed raadt, gaan naar het derde bakje. Alle foute kaartjes gaan weer terug naar het eerste bakje. Anki doet dit alles automatisch en wordt ook wel een Spaced Repetition System genoemd. De website van Anki is gratis te gebruiken en je kunt talloze kaartjes downloaden voor jouw account, maar als je deze kaartjes in de app wilt gebruiken, moet je de app voor 27,99 euro kopen. Tenminste, als je een iPhone hebt. Een onofficiële Anki-app voor Android heet AnkiDroid en is gratis. Meld je aan op de website apps.ankiweb.net en log met je accountgegevens in bij de app. Tik op het blauwe plusje om een kaartenset toe te voegen. Een gratis flashcard-app voor de iPhone is Flashcards Deluxe Lite. Hier kun je verschillende kaarten mee importeren.
© CIDimport
Tip 10: FluentU
FluentU benadert het leren van een nieuwe taal een beetje anders. Je leert de basics van een taal middels voorbeelden met afbeeldingen of korte video’s. Kijk een filmpje en de woorden en zinnen worden als ondertiteling weergegeven. Eén video is één les en alle woorden die in de video voorkomen, worden via een Spaced Repetition System in de app herhaald totdat je ze kunt onthouden. FluentU is een betaalde dienst en kost 30 dollar per maand. FluentU stuurt je een notificatie als je een les moet reviewen en het grote voordeel is dat de app een combinatie is van lezen, schrijven, luisteren en woordjes leren.
Tip 11: Meetup
Als je iets verder gevorderd bent, dan kun je beginnen wellicht mensen te ontmoeten. Een handige hulp hierbij is de app Meetup. Maak een gratis account aan en tik op Calendar. Tik op het vergrootglas en bepaal je locatie door eronder op de rode balk te tikken. Achter Location kies je voor Current Location of typ je een andere stad in. Tik op Back en kies voor Language & Ethnic Identity. Er wordt vervolgens een lijst weergegeven van alle evenementen die met taal te maken hebben in jouw stad. De resultaten hangen af van hoe internationaal de stad is: in Amsterdam vind je uiteraard meer taal-bijeenkomsten dan in een stad als Emmen. Tik op een evenement en kies voor RSVP om je aan te melden voor het evenement. De meeste evenementen zijn gratis en bedoeld om mensen die een taal leren bij elkaar te brengen.
Tip 12: Taalspecifieke apps
Voor elke specifieke taal zijn er natuurlijk honderden apps te vinden. Als je een taal als Chinees, Koreaans of Japans wilt leren, is het belangrijk om het schrift te kunnen lezen. Er zijn apps in de vorm van spelletjes verkrijgbaar die je op een speelse wijze Hangul (Korea), Hiragana (Japan) of het Griekse alfabet kunnen leren. Voor Spaans is een app als Conjuverb erg handig. Zo heb je alle vervoegingen van werkwoorden bij de hand. Wil je Russisch leren? Kijk dan eens naar een app als Russisch Leren 6000 Woorden in de App Store. Voor de Duitse taal is Der Die Das een handige app. Je krijgt woordjes te zien en moet raden of het een mannelijk, vrouwelijk of onzijdig woord is.